ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ! | INMEDHEALTH

ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ!

Σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχουν στιγμές έντασης και συγκρούσεων. Κυρίως στις ερωτικές σχέσεις, οι διαφωνίες τείνουν να είναι περισσότερες, και είναι φυσιολογικό, καθώς πολλές φορές συμβαίνει οι προσδοκίες ή οι επιθυμίες μας να είναι διαφορετικές από αυτές του συντρόφου μας. Ο τρόπος αντιμετώπισης τους, αναδεικνύει ίσως  την ποιότητα του δεσμού του ζευγαριού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να παρατηρούμε πόσο συχνά και κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργούνται συγκρούσεις αλλά και πώς τις αντιμετώπιζουμε. Με αυτον τον τρόπο, είμαστε ενήμεροι, για το τί προκαλεί  και πόσο συχνά, σύγκρουση στη σχέση μας, ποιοί παράγοντες την πυροδοτούν, αλλά και με ποιούς τρόπους επιλέγουμε να  αντιμετώπισουμε την διαφωνία.
Είναι μη ρεαλιστικό να ισχυριστούμε πως μπορούμε να αποφύγουμε κάθε είδους σύγκρουση. Ωστόσο, μπορούμε να ελέγξουμε αυτά που είναι στο χέρι μας, όπως ο τρόπος που θα αντιδράσουμε σε μια σύγκρουση. Κάποιες βοηθητικές πρακτικές που μπορούμε να έχουμε υπόψιν όταν βρισκόμαστε σε σύγκρουση, και να τις εφαρμόσουμε, είναι οι εξής:
  • Αποφεύγουμε εκφράσεις που υποδηλώνουν θυμό και αγανάκτηση.  Ακόμη και αν βρισκόμαστε σε μεγάλη ένταση, προσπαθούμε να πάρουμε λίγα λεπτά, ώστε να αναλογιστούμε που θα ωφελήσουν οι εκφράσεις αυτές. Προφανώς, δεν θα ωφελήσουν πουθενά, μόνο στην ενίσχυση του θυμού του συντρόφου μας.
  • Αν βοηθάει, αποσυρόμαστε κάπου μόνοι μας, ώστε να πάρουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ηρεμήσουμε. Επιστρέφουμε για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε ήπιους τόνους.
  • Αποφεύγουμε αρνητικούς  και άσχημους χαρακτηρισμούς που απευθύνονται στο σύντροφό μας. Η απόδοση χαρακτηρισμών που ίσως αργότερα μετανιώσουμε, μας  απομακρύνει περισσότερο από τον σύντροφό μας και δεν ευνοεί την επίλυση του ζητήματος. Προσπαθούμε να αποσύρουμε τον θυμό μας και να δούμε κάτω από αυτόν, τί νιώθουμε για τον σύντροφό μας και αν του αξίζουν πραγματικά αυτοί οι χαρακτηρισμοί.
  • Πολύ σημαντικό, πριν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε έναν τσακωμό, είναι να σιγουρευτούμε ότι αυτό που μας απασχολεί είναι άξιο τσακωμού και ρήξης με τον σύντροφό μας.
Υπάρχουν επίσης στιγμές, που ο σύντροφός μας θα είναι αναστατωμένος ή θυμωμένος με κάτι που δεν αφορά εμάς. Όταν παρατηρούμε  λοιπόν ότι έιναι φορτισμένος συναισθηματικά, με διάθεση για πιθανή σύγκρουση ή να είναι αρκετά θυμωμένος  και να βρίσκεται εκτός ελέγχου, φροντίζουμε να 
"παίρνουμε εμείς τη σκυτάλη".Δηλαδή:
  • Οπλιζόμαστε με υπομονή και γνωστοποιούμε στον σύντροφό μας πως κατανοούμε το συναίσθημα του, χωρίς να το κρίνουμε.
  • Δείχνουμε το ενδιαφέρον μας, ρωτώντας τι είναι αυτό που τον απασχολεί και τον κάνει να νιώθει αναστατωμένος.
  • Ψάχνουμε μαζί να βρούμε λύσεις για αυτό.
  • Αν δεν είναι έτοιμος ή δεν επιθμεί να συζητήσει την δεδομένη στιγμή, το σεβόμαστε και δίνουμε χρόνο. Επανερχόμαστε όταν και οι δύο επιθυμούμε να συζητήσουμε.
Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να συμβούν όλα τα παραπάνω, καθώς ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα και πολλές φορές μας συνεπαίρνει με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε λόγια και πράξεις που έπειτα μετανιώνουμε. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να  ελέγχει το θυμό σε έναν μεγάλο βαθμό . Αν  εφαρμόσουμε τις παραπάνω πρακτικές, θα βοηθήσει τόσο τον εαυτό μας όσο και τον σύντροφό μας, να διαχειριζόμαστε καλύτερα ενδεχόμενες συγκρούσεις, χωρίς να ξεπερνώνται τα όρια του ίδιου αλλά και τα δικά μας. Μην ξεχνάμε πως  είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είμαστε συντονισμένοι με το εδώ και το τώρα, με το τι χρειαζόμαστε σαν ζευγάρι την εκάστοτε στιγμή και τι βοηθάει στην εξελίξη της σχέση μας. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, επαναξιολογούμε πότε και αν πραγματικα χρειαζόμαστε έναν τσακωμό!

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια