ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ! | INMEDHEALTH

Χαρακτηριστικά ενός καλού ψυχοθεραπευτή!

Όταν αποφασίζουμε να στραφούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, συνήθως έχουμε στο μυαλό μας να διερευνήσουμε αρχικά, τις γνώσεις και την εμπειρία του θεραπευτή. Σίγουρα, η εκπαίδευση και η επαγγελαμτική εμπερία είναι σημαντικά στοιχεία, ωστόσο πρωταρχικό ρόλο, έχει η σχέση που δημιουργείται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Η σχέση αυτή, είναι μοναδική και έχει ουσιώδη ρόλο στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία, καθώς είναι αυτή που συμβάλλει στην εξέλιξη της. Προκειμένου να αναπτυχθεί λοιπόν, μια καλή θεραπευτική σχέση, χρειάζεται πρωτίστως να υπάρχει χημεία μεταξύ αυτών των δύο ανθρώπων, και έπειτα ο θεραπευτής να διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που θα αποβούν καθοριστικά για την δημιουργία αυτής.

Ο θεραπευτης-ειδκός ψυχικής υγείας, οφείλει να:


Είναι γνήσιος/αυθεντικός. Με τον όρο αυτό εννοούμε να είναι ειλικρινής, να μην υιοθετεί κάποιο ρόλο, να είναι ο εαυτός του και να είναι σε άμεση επαφή με τα συναισθήματα του.
Αποδέχεται άνευ όρων τον θεραπευόμενο. Δηλαδή, να τον αποδέχεται όπως είναι, για αυτό που είναι, χωρίς να τον κρίνει. Να μπορεί να αναγνωρίζει την αξία της μοναδικότητας του καθενός, και να μπορεί να αποδέχεται ακόμη και αυτά τα λόγια ή τις πράξεις που δεν τον βρίσκουν σύμφωνο.
Να έχει ενσυναίσθηση. Να έχει την ικανότητα να βλέπει τα πράγματα από την σκοπιά του θεραπευόμενου, δίχως όμως να ταυτίζεται μαζί του.Να μπορεί να εμπλέκεται συναισθηματικά στην εμπειρία του θεραπευόμενου, δίχως να χάνει την  επαφή με τον εαυτό του.
Να μην κατευθύνει τον θεραπευόμενο και  να αποφεύγει να δίνει συμβουλές.
Να νιώθει καλά με την σιωπή. Δεν χρειάζεται σε όλη την διάρκεια της συνεδρίας να μιλάει πάντα ένας από τους δύο. Η ύπαρξη σιωπής έχει το δικό της νόημα, και είναι σημαντικό να τη σέβεται και να μην νιώθει αμηχανία ο θεραπευτής.
Να είναι συντονισμένος με τον θεραπευόμενο. Μπορεί ο θεραπευτής να πιστεύει πως εξελίσσεται ομαλά και επιτυχημένα η θεραπευτική διαδικασία, ωστόσο ο θεραπευόμενος να δείχνει με εξωλεκτικά μηνύματα την αντίθετη άποψη. Εκεί, χρειάζεται παρατηρητικότητα και  διερεύνηση από την πλευρά του θεραπευτή.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για την δημιουργία της καλής θεραπευτικής σχέσης, πάνω στην οποία καλλιεργείται η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη και η θέληση για αποκάλυψη του εαυτού. Όταν δεν υπάρχουν γερά θεμέλια στην σχέση αυτή, δυσχεραίνεται η θεραπευτική διαδικασία, καθώς ο θεραπευόμενος δεν νιώθει άνετα να εξωτερικεύσει σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς στον θεραπευτή, με αποτέλεσμα να μην εξελίσσεται η θεραπευτική διαδικασία.

Να θυμάστε πως μπορεί να υπάρχουν πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας, ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε αυτόν που μας ταιριάζει. Να εμπιστεύεστε τα δικά σας συναισθήματα, πώς νιώθετε εσείς όταν βρίσκεστε με τον θεραπευτή σας, αν σας εμπνέει εμπιστοσύνη και οικειότητα ώστε να μπορείτε να ανοιχτείτε για αυτά που σας απασχολούν, αν σας δίνει τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεστε κάθε φορά και αν νιώθετε πως πραγματικά ακούγεστε και γίνεστε αποδεκτοί.

Κείμενο: Διαμαντόπουλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια