6 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΣ (ΑΡΚΕΤΑ) ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ | INMEDHEALTH

6 Σημάδια που φανερώνουν ότι δεν αγαπάς (αρκετά) τον εαυτό σου!

Η αγάπη προς τον εαυτό συμβάλλει σημαντικά στην ψυχική ευημερία του ανθρώπου. Επηρεάζει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, τις αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή μας αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους ανθρώπους γύρω μας. 

Έχεις σκεφτεί πως η ποιότητα της ζωής σου, επηρεάζεται από το αν αγαπάς ή όχι τον εαυτό σου; Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια σημάδια που συνήθως εμφανίζει ο άνθρωπος, ο οποίος δεν αγαπά αρκετά τον εαυτό του. Αν ταυτιστείς με αυτά, τότε ίσως να χρειάζεται να στραφείς στο μέσα σου και να διερευνήσεις τα συναισθήματα σου προς εσένα.

1.Κρύβεις από τους άλλους τον πραγματικό σου εαυτό. Όταν βρίσκεσαι μαζί με άλλα άτομα, τείνεις να αλλάζεις συμπεριφορά, τρόπο ομιλίας  ή στάση σώματος. Ανησυχείς πως θα κριθείς αρνητικά, και έτσι προτιμάς να προσποιηθείς, να πράξεις όπως θα θελαν οι άλλοι, καταπιέζοντας τις πραγματικές σου ανάγκες και επιθυμίες.

2.Έχεις την πεποίθηση ότι συνέχεια κρίνεσαι από άλλους. Ανησυχείς συνεχώς για το τί πιστεύουν οι άλλοι για σένα, τί σκέφτονται ενδόμυχα για τον χαρακτήρα σου. Πιστεύεις πως παρατηρούν πώς είσαι ντυμένος, πώς πράττεις το οτιδήποτε, πως αντιδράς, πώς εκφράζεσαι. Όλα αυτά σε φέρουν σε αμήχανη θέση και έτσι η κοινωνική συναναστροφή γίνεται μια δύσκολη για σένα κατάσταση. Επίσης, αδυνατείς να συνάψεις αληθινές σχέσεις με άλλους, καθώς φοβάσαι να εκδηλώσεις το ποιος πραγματικά είσαι.

3.Δεν φροντίζεις αρκετά τον εαυτό σου. Παρατηρείς πως δεν ασχολείσαι με τον εαυτό σου, με το σώμα σου, την ψυχική σου κατάσταση. Τρως πολύ ή παραλείπεις γεύματα, καταναλώνεις αλκοόλ για να γεμίσεις τα συναισθηματικά σου κενά. Ίσως να μην βγαίνεις αρκετά ή να μην αφιερώνεις χρόνο σε σένα.

4.Νιώθεις κατώτερος. Νιώθεις πως υστερείς σε σχέση με τους φίλους σου, την οικογένεια σου ή γενικότερα με άλλους ανθρώπους. Τείνεις να εστιάζεις και να μεγαλοποιείς τα αρνητικά σου στοιχεία ενώ μειώνεις τις επιτυχίες σου. Πιστεύεις πως οι άλλοι είναι καλύτεροι, κρίνεις τον εαυτό σου και ντρέπεσαι για αυτόν.

5.Είσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Πιστεύεις πως όσα κάνεις ή όσα έχεις πετύχει είναι λίγα. «Τιμωρείς» τον εαυτό σου όταν κάνει κάτι λάθος, ενώ δεν δίνεις χρόνο να χαρείς όσα καταφέρνεις καθώς τα θεωρείς «μικρά». Δεν εκτιμάς όσα έχεις και δεν είσαι ικανοποιημένος με όσα έχεις. Δεν δίνεις σε σένα δεύτερες ευκαιρίες ενώ έχεις αρκετά υψηλές απαιτήσεις από σένα.

6.Δεν έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση. Φοβάσαι να πεις την γνώμη σου μπροστά σε άλλους, προτιμάς να μένεις σιωπηλός για να μην λάβεις αρνητικά σχόλια ή μη χάσεις ανθρώπους. Δεν νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου και αυτό σε κρατάει πίσω. Ζητάς συχνά την επιβεβαίωση, αν κάνεις κάτι σωστά, αν πήρες την σωστή απόφαση και επιζητάς την προσοχή των άλλων.

Η αγάπη προς τον εαυτό είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να έχουμε μια υγιή, όμορφη και χαρούμενη ζωή που δεν θα μας δεσμεύει τίποτα γιατί θα έχουμε πίστη στον εαυτό μας. 

Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, μας φέρνει αντιμέτωπους με προκλήσεις, τις οποίες για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς, χρειάζεται να έχουμε σύμμαχο τον εαυτό μας. Αγάπησε λοιπόν, αυτό που είσαι. 

Να θυμάσαι: Nα είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι είναι πιασμένοι!

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια