ΠΩΣ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ; | INMEDHEALTH

Πώς η ψυχοθεραπεία διαφέρει από την συζήτηση με έναν φίλο;

Όταν μιλάς για αυτά που σε απασχολούν θέλεις να έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο που σε κάνει να νιώθεις ασφαλής, σε ακούει, σε αποδέχεται, δεν σε κρίνει και σε στηρίζει. Σίγουρα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείς να τα βρεις στον/ην πιο κοντινό/η σου φίλο/η. Ήξερες, όμως, ότι ακριβώς τα ίδια προνόμια σου προσφέρει και το να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, όταν είναι απαραίτητο; Πώς, λοιπόν, η κουβέντα με κάποιον κοντινό σου άνθρωπο διαφέρει από την συζήτηση που μπορείς να έχεις με τον/την ψυχολόγο σου;

Παρακάτω μπορείς να βρεις 4 τρόπους με τους οποίους ένας δομημένος και ολοκληρωμένος κύκλος συνεδριών με κάποιον ειδικό μπορεί να σε ωφελήσει στο έπακρο:

1. Στην θεραπεία το επίκεντρο είσαι εσύ: Μέσα σε μία φιλία τόσο εσύ όσο και οι φίλοι σου μοιράζεστε τα προβλήματά σας και στηρίζετε ο ένας τον άλλον. Από την άλλη, μέσα στην θεραπευτική σχέση όλη η σημασία είναι επάνω σου. Ακόμα κι όταν ο/ θεραπευτής/τριά σου αποφασίσει να αποκαλύψει κάτι για τον/την ίδιο/α, γίνεται με σκοπό να βοηθήσει εσένα και να προάγει την λύση του προβλήματός σου. 

2. Ο/η ψυχολόγος είναι αντικειμενικός/ή: Οι φίλοι σου είναι δεμένοι συναισθηματικά μαζί σου, κι έτσι δεν μπορούν να δουν πάντα την ζωή σου καθαρά. Πολλές φορές προτιμούν να «πάρουν το μέρος σου» και χάνουν την ευκαιρία να σε βοηθήσουν πραγματικά. Αντιθέτως, ο/η ψυχολόγος σου δεν έχει προσωπικές σχέσεις μαζί σου, κάτι που βοηθάει στο να ακούσει καθαρά το πρόβλημά σου και να σε καθοδηγήσει σωστά. Φυσικά, δεν θα μείνει αμέτοχος/η απέναντι στα συναισθήματα και τις σκέψεις σου, αλλά θα το κάνει με τρόπο που δεν θα αλλοιώσει την ποιότητα της θεραπείας σου.

3. Ο/η θεραπευτής/τριά σου δεν θα σε κρίνει: Εννοείται πως οι φίλοι σου δεν θέλουν να σε κρίνουν, αλλά μερικές φορές είναι αδύνατον να αντισταθούν. Για παράδειγμα, εάν αποκαλύψεις ένα φλέγον ζήτημα είναι πιθανόν να αντιδράσουν με τρόπο που θα σε κάνει να πληγωθείς. Έως έναν βαθμό αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί, μιας και δεν έχουν εκπαιδευτεί στο να αποστασιοποιούνται από συμπεριφορές και λόγια κριτικής. Έχει αποδειχτεί, μάλιστα, πως οι άνθρωποι ανοίγονται ευκολότερα σε ειδικούς ψυχικής υγείας γιατί δεν ανησυχούν μήπως κριθούν. 

4. Ο/η ειδικός έχει εκπαιδευτεί στο να σε βοηθήσει: Ως επί το πλείστον, η ψυχοθεραπεία μοιάζει με μία απλή συζήτηση κατά την οποία ο/η ψυχολόγος σου σε ρωτάει διάφορα πράγματα. Οι ερωτήσεις αυτές, όμως, σε βοηθάνε να ανασκοπήσεις και να  ξεκλειδώσεις το νόημα από τις εμπειρίες σου στην ζωή· να καταλάβεις πως αυτές οι εμπειρίες έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητά σου έως τώρα· να ανακαλύψεις κρυφά σου συναισθήματα· να παρατηρήσεις τις σκέψεις σου και να καταλάβεις πώς ο αυτό-διάλογός σου επηρεάζει την συναισθηματική σου κατάσταση. 

Ένας/μία καλός/ή φίλος/η θα είναι υποστηρικτικός και τρυφερός στις δύσκολες στιγμές σου. Ένας/μία θεραπευτής/τρια θα έχει ενσυναίσθηση και διορατικότητα και θα σου διδάξει τις γνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζεσαι για να ζήσεις μία ευτυχισμένη ζωή. 

Κείμενο: Βάσο Σοφία, Κλινική Ψυχολόγος, MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια