Social Media και ανθρώπινες σχέσεις | InMedHealth


Social Media και ανθρώπινες σχέσεις

Τα social media (facebook, messenger, instagram, twitter, tik tok κ.α) έχουν έρθει στη ζωή μας και έχουν γραφτεί πολλά για τις αλλαγές που έχουν φέρει στην καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής και τον τρόπο δημιουργίας και διατήρησης σχέσεων στο κοινωνικό περιβάλλον.  Πολλά από αυτά είναι θετικά, όπως ο εκμηδενισμός της απόστασης, η διευκόλυνση της επικοινωνίας, τα οικονομικά οφέλη μέσα από τις δυνατότητες διαφήμισης που προσφέρουν και πολλά είναι αρνητικά, όπως η ποιότητα της επικοινωνίας, η υπερέκθεση και υπερ-δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών και η αποπροσωποιήση της ανθρώπινης επαφής. 

Ιδιαίτερα η μεταμόρφωση των κινητών τηλεφώνων σε «έξυπνα» εκτόξευσε όλα τα παραπάνω, σε σημείο που πλέον να κάνουμε λόγο για αποτοξίνωση και στέρηση, ορολογίες αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούν οι ειδικοί όταν κάνουν λόγο για εθιστική συμπεριφορά. Ωστόσο, ποιο είναι το πραγματικό κόστος των παραπάνω συνηθειών στη προσωπική ζωή;  Ποια σημάδια πρέπει να αρχίσουν να μας ανησυχούν; 

Σημάδια κινδύνου ότι τα social media  βλάπτουν τις σχέσεις μας:

Οι κοινωνικοί επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια σύνδεση ανάμεσα στη χρήση των social media και την εμφάνιση ψυχοπαθολογίας, όπως κατάθλιψη, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπως και με την αύξηση του αριθμού των χωρισμών. Όταν κάποιος αρχίζει και δέχεται παράπονα για τον χρόνο που ξοδεύει στο κινητό του και στα social media, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτεί μήπως έχει αρχίσει να εθίζεται. Ιδιαίτερα αν νιώθει άγχος όταν απομακρύνεται από το κινητό του, πανικοβάλλεται όταν δεν μπορεί να το βρεί, τσεκάρει τα social media πριν κοιμηθεί και αφού ξυπνήσει και κάνει scroll down όταν τρώει ή ακόμα και όταν κάνει σεξ, τότε χρειάζεται να λάβει δράση άμεσα. 

Ακόμη μια παράλογη ανάγκη για προσοχή που μπορεί να εμφανίσει κάποιος και η  έντονη απογοήτευση όταν δεν την λαμβάνει  από τους διαδικτυακούς φίλους π.χ. έχει λίγα likes, ακόμα και όταν την παίρνει από τους πραγματικούς φίλους είναι ένδειξη κινδύνου. Η ανάγκη υπερέκθεσης των προσωπικών στιγμών , με την ενημέρωση της κατάστασης στα social media, μπορεί να κάνει τον οποιοδήποτε σύντροφο να νιώσει άβολα ή ακόμα και ότι παραβιάζεται η ιδιωτικότητα του. 

Επιπλέον, το διαδικτυακό φλερτ μπορεί για αυτόν που το κάνει να μην θεωρείται απάτη προς τον σύντροφο του καθώς δεν διαδραματίζεται πρόσωπο με πρόσωπο και μπορεί να υπάρχει ανωνυμία.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο και για τον άλλο μέλος της σχέσης. Τέλος, σημάδι που θα πρέπει να ανησυχήσει κάποιον είναι όταν πιάνει τον εαυτό του να το παίζει διαδικτυακός ντεντεκτιβ, βάζοντας σε κίνδυνο το αίσθημα εμπιστοσύνης που υπάρχει στη σχέση του. Παλαιότερες δημοσιεύσεις ή φωτογραφίες μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για διαπληκτισμούς, όταν κάποιος δίνει υπέρ- δέουσα σημασία στα post  στα social media . 

Πώς να διασώσεις τις σχέσεις σου όταν κινδυνεύουν: 

1. Αναγνώρισε το «τρίτο πρόσωπο στη σχέση» που δεν είναι άλλο από το κινητό και τα social media.

2. Άρχισε την αποτοξίνωση απομακρύνοντας το κινητό σταδιακά, με  15’ αποχή από το κινητό τις πρώτες μέρες, 30’ τις επόμενες κοκ. 

3. Στην ίδια κατεύθυνση αντικατέστησε την ενασχόληση με το κινητό με φυσικές δραστηριότητες. 

4. Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο στο σύντροφο σου και διερεύνησε τα κοινά σας ενδιαφέροντα και όλα όσα σας έχουν φέρει κοντά.

5. Βρες με τον/την σύντροφο σου δραστηριότητες για να κάνετε μαζί, ώστε να αυξηθεί ο χρόνος που μοιράζεστε.

6. Έλεγξε την παρόρμηση σου για δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών και ρώτα τον σύντροφο σου πως αισθάνεται για αυτό.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc


#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια